Вівсянка вранці — класичний стереотип про Британію, який прийшов до нас із радянських кіноадаптацій творів Артура Конан Дойла та Агати Крісті. Однак сучасні дієтологи стверджують, що щоденне вживання вівсянки зовсім не таке корисне, як це вважалося раніше. Більше того, для деяких така дієта може спричинити проблеми зі здоров’ям. Не варто забувати і про вівсяний відвар, про нього написали тут https://zhitomir.in.ua/vivsyanij-vidvar-korist-ta-shkoda/.
Вимивання кальцію
Вівсянка містить велику кількість фітинової кислоти. Ця речовина небезпечна тим, що вимиває кальцій з організму та перешкоджає його засвоєнню. Тим самим, щодня вживаючи вівсянку, можна вже за рік завдати серйозної шкоди організму. Дієтологи радять вживати вівсяну кашу не частіше 2-3 разів на тиждень на сніданок. Проблеми із засвоєнням кальцію особливо актуальні для жіночого організму під час менопаузи. Тому жінкам середнього та похилого віку краще зовсім відмовитися від вівсяної каші, замінивши її на кориснішу рисову, пшеничну або гречану.
Нестача білка
Фахівці кажуть, що саме вранці організм має отримувати забійну дозу енергії, щоб відчувати бадьорість та активність. Сніданок обов’язково має бути багатим на натуральний білок. На жаль, у вівсянки із цим проблеми. Особливо якщо вона зварена на воді. Тому вівсянку краще готувати на молоці. Ну а ту, що зварена на воді, — доповнювати парою варених яєць та шматочком курячої грудки, щоб компенсувати нестачу білка.
Багато цукру та крохмалю
До речі, готувати вівсянку рекомендується з крупи або «Геркулеса» методом варіння, а не використовувати пластівці швидкого приготування, які треба лише залити окропом. Адже в процесі попередньої обробки вони втрачають практично всі корисні речовини і вітаміни, зате містять багато крохмалю і цукру. Тому вживання вівсяних пластівців швидкого приготування протипоказане людям із зайвою вагою, а також хворим на діабет.
Крім того, багато хто вживає вівсянку не тому, що їм дійсно подобається ця каша, а тому, що вона корисна. Щоб урізноманітнити смак, до каші додають вершкове масло, варення, мед. Чи треба говорити, що все це також не робить вівсянку кориснішим? Натомість додає їй калорійності та провокує проблеми із зайвою вагою.
Звичайно, не слід повністю відмовлятися від вівсянки, тим більше якщо ви її любите. Але обмежтеся її вживанням кілька разів на тиждень і готуйте її на нежирному молоці, а не на воді.